5. Sociaal domein
Subsidies inwoners
Er wordt invulling gegeven aan het fonds 'cofinanciering van inwonersinitiatieven'. Doel van het fonds is om via cofinanciering inwonersinitiatieven te ondersteunen die niet passen binnen het huidige gemeentelijk financierings- of subsidiebeleid. Dit jaar worden ook verschillende acties gestart om inwoners te informeren over de verschillende gemeentelijke subsidie mogelijkheden.
Jeugd-maatwerkvoorzieningen
2024 is het jaar waarin belangrijke stappen moeten worden gemaakt in de verdere invulling en uitrol van de Hervormingsagenda Jeugd. Het gaat om de invulling van de thema's als:
- de reikwijdte van de jeugdhulp;
- welke jeugdhulp voorzieningen landelijk georganiseerd zouden moeten worden;
- de basiseisen gebiedsteams (sociaal wijkteam). Vanuit de VNG wordt er een convenant opgesteld;
- de financiën. Hierbij gaat het om de vraagstukken als:
a. de omvang van de financiering vanuit het rijk en de bij de gemeenten belegde besparingsopgave;
b. het vraagstuk wel/niet opleggen van een ouderbijdrage, wanneer jeugdhulp wordt toegekend.
WMO-maatwerkvoorzieningen
We zien dat de vraag naar ondersteuning en zorg licht toeneemt. Het aandeel ouderen neemt gemiddeld met 4% per jaar toe in onze gemeente en dit geldt ook voor het aantal mensen van 80 jaar en ouder. De groei van het aantal aanvragen zit vooral bij de hulp bij het huishouden. De lichte groei bij specialistische zorg in aantal en uitgaven heeft te maken met veranderingen in de GGZ.
Inkomensregelingen en participatie
Voor de inwoners met lage inkomens zorgen wij onder andere met de minimavoorzieningen, het Volwassenenfonds, de Meedoenpas en de bijzondere bijstand dat iedereen ongeacht het inkomen maatschappelijk kan participeren. We geven sinds het eerste kwartaal ook uitvoering aan het Aanvalsplan Armoede. Daarnaast bieden wij naast inkomensondersteuning een vangnet via bijzondere bijstand aan alle inwoners die dit tijdelijk nodig hebben.
Conflictzorg
We zien een toename in ondertoezichtstellingen en de inzet van de Gecertificeerde Instellingen. Dit jaar wordt onderzocht welke inzet nodig is om het aantal ondertoezichtstellingen de komende jaren terug te dringen.
Gezondheidszorg
Naast een gezonde fysieke leefomgeving is een sterke sociale basis cruciaal voor meedoen en welbevinden van onze inwoners. De sociale basis gaat om wat mensen samen doen, de gemeenschap. Samen leven, wonen, werken en recreëren. We ontwikkelen in 2024 een visie en een uitvoeringsplan voor versterking van de sociale basis. Dit is een vereiste in het kader van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en gaat hand in hand met de ontwikkelingen met betrekking tot de koers van het sociaal domein.