Programma's

1. Bestuur en organisatie

1.1 Bestuur

Doelstelling:

De meerjarenvisie ‘Brede welvaart voor De Fryske Marren, visie tot voorbij 2030’ geeft kleuring aan het te ontwikkelen beleid voor de toekomst.

Op 1 juni 2022 is de meerjarenvisie ‘Brede welvaart voor De Fryske Marren, visie tot voorbij 2030’ vastgesteld. Eind 2023 en in het eerste kwartaal van 2024 hebben we stappen gezet in hoe de toekomstvisie een onderdeel wordt van hoe we ons beleid vormgeven. We hebben voor het eerst de Sustainable Development Goals (SDG’s) opgenomen in onze begroting 2024. Zo zijn de SDG's een vast onderdeel geworden van P&C-cyclus documenten en de voorstellen die aan het college en de raad worden voorgelegd. 

Het doel is dat de SDG’s ons nog meer gaan helpen duiding en richting te geven, zodat we concrete stappen zetten om de toekomstvisie verder te implementeren.

Doelstelling:

Er is behoefte aan een andere wijze van samenwerking tussen de verschillende gremia. In die doorontwikkeling willen we stappen blijven zetten.

Voor realisatie van deze doelstelling is een transparante en open communicatie een belangrijke voorwaarde. Dit wordt voortgezet in lijn met de resultaten uit de heisessie van raad en college in 2022. Hiervoor is in diverse overlegstructuren permanent aandacht in het kader van de verbetering van de onderlinge samenwerking tussen raad en college. 

Doelstelling:

We vinden een goede samenwerking met onze inwoners en ondernemers belangrijk en willen geen belangrijke besluiten nemen, zonder te weten hoe onze inwoners hierover denken.

Uitdaagrecht & Participatie  
In het kader van het versterken van de lokale democratie kijken wij naar mogelijkheden voor inwoners en andere betrokkenen in het kader van het ‘uitdaagrecht’. De Participatie- en inspraakverordening 2023 biedt hiervoor de kaders en dit krijgt procesmatig vorm en inhoud door het opstellen van beleidsregels in 2024, hiermee is gestart.  
 
In de komende periode wordt verder gewerkt aan het opstellen van beleidsregels rondom het uitdaagrecht. Dit gaat duidelijke kaders opleveren voor inwoners wanneer zij taken van de gemeente willen overnemen (right to challenge).  

Doorlopend vinden er binnen de gemeente participatiebijeenkomsten plaats. Een voorbeeld hiervan is de werkwijze voor een bijeenkomst voor het nieuwe MFC in Balk.  

Doelstelling:

Jongeren meer betrekken bij gemeentelijke thema’s om hun bewustwording op het functioneren van ons bestuur te vergroten.

In het voorjaar van 2024 vonden projectdagen in samenwerking met Tienskip plaats om jongeren wegwijs te maken in de lokale democratie en hun maatschappelijke betrokkenheid te vergroten.  
 
Jeugd en jongeren willen we actief betrekken bij politiek en bij gemeentelijke thema’s. In samenwerking met de raadswerkgroep ‘jeugd’ werken we aan een plan van aanpak om dit verder vorm te geven. In de afgelopen periode is volgens planning het ‘plan van aanpak jeugdparticipatie’ besproken. Verdere uitwerking volgt. 

Doelstelling:

Een slagvaardige organisatie; de focus ligt op verbinding en samenwerking en we zetten in op kwaliteitsverbetering.

Rekenkamer De Fryske Marren 
Voor de rekenkamer, is volgens het rooster van aftreden een nieuw lid benoemd. Eind 2023 is het onderzoek ‘Bezwaren in De Fryske Marren’ opgestart. De rekenkamer neemt in 2024 deel aan het DoeMee-onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR) over toezicht en handhaving energiebesparingsplicht. 

Collegeonderzoeken Klachtenprocedure & Schuldhulpverlening 
In reactie op de collegeonderzoeken naar de klachtenprocedure en schuldhulpverlening in respectievelijk 2022 en 2023, zijn de betrokken teams in de daaropvolgende periodes actief bezig geweest met verbeteracties. De bevindingen van de onderzoeken hebben geleid tot gerichte inspanningen van de teams gedurende 2023 en het begin van 2024. Voorbeelden hiervan zijn: opstellen proces, jaarplanning en aanpassingen in verantwoording klachtenjaarverslag en de doorontwikkeling van (vroeg signalering)rapportages en opzetten nazorgproject voor schuldhulpverlening. 

Huisvestingsplan voor centrale huisvesting van bestuur en organisatie op Herema State 
De aanbesteding is gestart. In het eerste kwartaal van 2024 zijn vier bouwbedrijven geselecteerd om in te schrijven. In het tweede kwartaal zal de aannemer die de opdracht gaat uitvoeren bekend zijn. Naar aanleiding van een toezegging wordt de raad geïnformeerd door middel van een nieuwsbrief. 

Doelstelling:

Zicht houden op de uitvoering van bij verbonden partijen ondergebrachte gemeentelijke taken door implementatie van de Nota verbonden partijen 2022 ‘In gezamenlijkheid sturing geven aan samenwerken’.

Met het oog op de gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) volgen wij de doorontwikkeling op de voet. De wijziging van de Wgr bevat twee soorten bepalingen. Een aantal bepalingen gelden van rechtswege en zijn op 1 juli 2022 in werking getreden. De overige onderdelen leiden tot een aantal verplicht op te nemen onderdelen in de bestaande gemeenschappelijke regeling. 

Van de zeven gemeenschappelijke regelingen, waarin onze gemeente participeert, zitten er zes in een afrondende fase van het wijzigingsproces. Hierbij is de raad meegenomen in de vorm van een zienswijzeprocedure. De GR FUMO start in het tweede kwartaal van 2024 met de zienswijzeprocedure en verwacht dat de aangepaste gemeenschappelijke regeling in het eerste kwartaal van 2025 door het algemeen bestuur kan worden vastgesteld. 

De raad wordt begin juni 2024 door middel van een raadsmemo op de hoogte gebracht van de stand van zaken per gemeenschappelijke regeling. 

Deze pagina is gebouwd op 07/18/2024 13:35:08 met de export van 07/18/2024 13:23:05