Programma's

5. Sociaal domein

5.1 Samenleving

Doelstelling:

Een duurzaam sociaal domein staat voor een sterke en dragende samenleving met goede en toegankelijke basisvoorzieningen.

Subsidies inwoners
Er wordt invulling gegeven aan het fonds 'cofinanciering van inwonersinitiatieven'. Doel van het fonds is om via cofinanciering inwonersinitiatieven te ondersteunen die niet passen binnen het huidige gemeentelijk financierings- of subsidiebeleid. Dit jaar worden ook verschillende acties gestart om inwoners te informeren over de verschillende gemeentelijke subsidie mogelijkheden. We doen dit in samenwerking met het lokale welzijnswerk 'De Kear'. Doel van beide activiteiten is een breder aanbod, een betere bekendheid en het stimuleren van inwonersinitiatieven.  

Mantelzorg
Vanuit het Uitvoeringsplan Mantelzorg is een start gemaakt met de uitvoering van een drietal actielijnen:

  • Ondersteuningsaanbod afstemmen en inzichtelijk maken;

Wordt uitgevoerd door de kerngroep Mantelzorg. Dit is een samenwerking tussen de gemeente, De Kear en enkele zorgaanbieders. Er zijn in het sociaal wijkteam twee ambassadeurs aangesteld om onderwerp mantelzorg onder de aandacht te brengen. Daarnaast kunnen zij de ervaringen rondom mantelzorg ophalen en overbrengen naar beleid.

  • Vinden, bewust worden en informeren;

We zijn begin 2024 begonnen met het ontwikkelen van een mantelzorgcampagne. Deze campagne zal zich in eerste instantie richten op bewustwording van de doelgroep. Door bewustwording hopen we dat ze daardoor de juiste informatie krijgen en hulp vinden waar dit nodig is.

  • Deskundigheidsbevordering.

Begin 2024 zijn de wijkteammedewerkers voorgelicht over mantelzorg.

Vrijwilligerswerk
In onze gemeente zijn veel vrijwilligers actief: Ongeveer 60% van onze inwoners verricht vrijwilligerswerk. Onderdeel van onze opdracht aan De Kear is het ondersteunen van inwonersinitiatieven, verenigingen en vrijwilligersorganisaties. Deze ondersteuning is altijd zo kort en zo licht mogelijk: De Kear sluit zoveel mogelijk aan bij wat mensen zelf kunnen. Jaarlijks worden de vrijwilligers tijdens de dag van de vrijwilliger gewaardeerd. Het afgelopen jaar was dit in de vorm van een vrijwilligersfestival. Uit de evaluatie van de deelnemers is gebleken dat ze het een erg prettige bijeenkomst vonden. Ze voelden zich gewaardeerd. Daarom wordt er dit jaar opnieuw gekeken hoe we de dag van de vrijwilliger kunnen vormgeven.

Huisvesting van Oekraïners en statushouders
Ontheemden uit Oekraïne worden gehuisvest en waar nodig van leefgeld en andere zaken voorzien. Zowel statushouders als Oekraïners die willen en/of kunnen werken worden daarin begeleid. De Fryske Marren is een van de vele Friese gemeenten waar in 2023 een achterstand in de taakstelling voor huisvesting van statushouders is ontstaan. In het onlangs vastgestelde plan van aanpak voor huisvesting van statushouders zijn diverse alternatieve vormen van huisvesten benoemd. Reden is dat de reguliere wijze niet meer toereikend is om (tijdig) aan de taakstelling te kunnen voldoen. De kansrijke vormen worden uitgewerkt zodat deze in pilotvorm in de praktijk kunnen worden gebracht.

Inburgering statushouders
Tijdens de maatschappelijke begeleiding zetten we in op snelle inburgering en integratie van statushouders. De samenwerking tussen gemeente en de netwerkpartners (onderling) verloopt goed, mede doordat de gemeente de Fryske Marren de regierol voortvarend oppakt. Het aantal  inburgeraars groeit door de verhoogde taakstelling voor de huisvesting van statushouders. Stavoor voert de B1- en Z- route uit en Firda de Onderwijsroute. Beide organisaties doen dit voor de gehele Provincie.

Deze pagina is gebouwd op 07/18/2024 13:35:08 met de export van 07/18/2024 13:23:05